Het Ras

Ontstaan van het ras


Hoewel er vele theorieën zijn over de oorsprong van de Australian Shepherd, is het ras zoals wij dat heden ten dage kennen uitsluitend ontwikkeld in de Verenigde Staten van Amerika. De Australian Shepherd verkreeg zijn naam door de associatie met de Baskische herders die in de negentiende eeuw vanuit Australië naar de Verenigde Staten van Amerika kwamen. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian Shepherd door de schapen. De populariteit van de Australian Shepherd steeg gestadig met de grote vlucht die het western horseback riding nam na de Tweede Wereldoorlog, waarmee het grote publiek kennis maakte via rodeo’s, paardenshows, films en televisieshows. Hun inherente veelzijdigheid en leergierige aard maakten hen van grote waarde op Amerikaanse farms en ranches. De Amerikaanse veedrijvers ontwikkelden het ras verder, hun veelzijdigheid, scherpzinnige intelligentie, sterke drijfinstincten en hun opvallende uiterlijk bewarend, die oorspronkelijk hun bewondering won.


Karakter


De Australian Shepherd is een actieve, intelligente hond, van nature vriendelijk en gelijkmatig van aard en zelden uit op ruzie. Bij een eerste ontmoeting kunnen zij enigszins gereserveerd zijn. Overmatige angst of agressie zijn echter fouten die streng aangerekend moeten worden. Er zijn sterke drijf- en hoedinstincten aanwezig. Een Aussie is daarom steeds oplettend en levendig, beweeglijk en lenig, stevig en gespierd en in staat om direct van richting en snelheid te kunnen veranderen. Hij heeft het uithoudingsvermogen om de gehele dag te kunnen werken. Kwaliteit in bouw en type mag niet opgeofferd worden ten gunste van schofthoogte. De expressie is steeds schrander, waakzaam en geestdriftig. Hij heeft een onovertroffen aanhankelijkheid voor baas en gezin. Veelzijdigheid is en blijft zijn handelsmerk en is verantwoordelijk voor zijn toenemende populariteit in allerlei takken van hondensport, naast het hoeden en drijven van diverse veesoorten. Een volledige taakbeheersing en concentratie kunnen pas bereikt worden wanneer de hond volwassen is zodat men niet te vroeg en te snel resultaten moet willen boeken.


Uitzicht


Het haar is van gemiddelde structuur, recht tot golvend en weerbestendig. De ondervacht varieert in dikte, afhankelijk van het klimaat. Niet typische vachten zijn ernstige fouten. De erkende kleuren zijn: zwart, blue-merle, rood en red-merle, alle met of zonder witte aftekeningen en/of tan. Wit op het hoofd is toegestaan, maar mag niet overheersen; ook mogen er géén witte lichaamsvlekken voorkomen tussen schoft en staart, méér dan 10 cm. boven een lijn die loopt van de elleboog naar de achterhand. Dat laatste betekent een diskwalificatie. Het oog is amandelvormig. Blue-merles en zwarten hebben zwart pigment op de oogleden, op de neus en lippen, red-merles en roden hebben leverkleurig (bruin) pigment op de oogleden, neus en lippen. De oren zijn driehoekig, van gemiddelde grootte en dikte, hoog aangezet op het hoofd. Bij volle aandacht vallen zij naar voren of naar de zijkant als een ‘rozenoor’. Prik- en hangoren zijn ernstige fouten. De staart kaan van nature kort of lang zijn. Vroeger worden de langstaarten gecoupeerd, dit is echter niet meer toegelaten. De schofthoogte van teven is 46 tot 53 centimeter en die van reuen 51 tot 58 centimeter, het gewicht is 20 tot 30 kilogram. De officiële rasstandaard volgens FCI kan u hier terugvinden.


Rasvereniging & zo


In België kennen we als rasvereniging de Australian Shepherd Club Belgium. De ASCB is aangesloten bij de KMSH en dus FCI erkend. Pawprints Pride is aangesloten bij de ASCB en volgt het hierbij horende fokregelement. Onze pups zullen een FCI stamboom hebben.


Daarnaast heb je ook nog de Lowlands Australian Shepherd Club. De LASC verenigt Aussie liefhebbers uit de Lage Landen en organiseert regelmatig clinics en zelfs wedstrijden waarbij officiële ASCA titels verdiend kunnen worden. Bv. conformation shows, agility, rally, obedience, enz...


In Nederland heb je ook nog de Dutch Working Australian Shepherds. De DWAS richt zich voornamelijk op de werkende Aussie, met name de drijf en hoedende instincten van de Aussie, maar staat ook open voor alle andere programma's die ASCA aanbiedt, dit om de werkende Aussie te behouden en te promoten. Ook zij organiseren clinics en events waarbij officiële ASCA titels verdiend kunnen worden.