Vaccinaties

Vaccinaties


Wat betreft vaccinaties volg ik het systeem met titerbepaling (VacciCheck).


Mijn honden worden in het begin jaarlijks en nadien om de x jaar naargelang de test aangeeft nagekeken dmv titerbepaling. Aan de hand daarvan wordt er beslist of ze een vaccinatie nodig hebben of niet. Het gaat hier dan over DHP (Distemper, Hepatitis, Parvo). Dit vaccin dient volgens de bijsluiter sowieso slechts om de 3 jaar gezet te worden. Wanneer ik een nest heb, laat ik het volledige nest titeren op 6 weken (wanneer ze theoretisch hun eerste vaccin krijgen) om te kijken of het al nodig is. Enkel de pups die geen maternale antistoffen meer hebben, worden gevaccineerd. De test wordt herhaald vlak voor de pups naar hun baasje vertrekken op 9 weken (theoretisch de tweede vaccinatiedatum). Stel dat het op dat moment nog niet nodig is om te vaccineren, ligt de keuze bij de nieuwe eigenaren. Willen ze dat ik toch vaccineer, dan zal ik dat uiteraard doen. Zelf doe ik op 12 weken nog een titertest en vaak is het pas op dat moment (theoretisch de derde vaccinatiedatum) dat het effectief nodig is om de pups te vaccineren.


Hondsdolheid/rabies is niet meer verplicht binnen België, maar omdat onze honden van tijd tot tijd toch de grens over gaan, dienen we dit vaccin toch toe omdat dit dan verplicht is. De vaccinatie mag pas op 12 weken gezet worden en moet 3 weken oud zijn voor het geldig is. Voor pups die de grens over gaan wil dit dus zeggen dat ze pas om 15 weken naar hun nieuwe baasje kunnen vertrekken.


Kennelhoest vaccinatie wordt heel vaak gevraagd op hondenscholen, wedstrijden, evenementen enz... Deze vind ik niet erg nuttig omdat er veel meer veroorzakers zijn dan waarvoor het vaccin de hond beschermd. Gevaccineerde honden kunnen dus alsnog kennelhoest krijgen. De symptomen zijn dan vaak wel milder. Je kan het vergelijken met een griepvaccin voor mensen. Ondanks het feit dat je gevaccinneerd ben, kan je toch nog griep krijgen. Toen ik nog jaarlijks een griepvaccin liet zetten, had ik zo goed als elke winter toch griep. Sinds ik dat niet meer doe, heb ik geen griep meer gehad. Toeval of niet, wie zal het zeggen...


Wat veel mensen niet weten is dat een hond die tegen kennelhoest gevaccineerd is dmv het neusvaccin (intranasaal) kan in de weken na de vaccinatie andere honden besmetten. Hier even de uitleg in geleerde termen: Intranasaal gevaccineerde dieren kunnen de Bordetella bronchiseptica-vaccinstam gedurende 6 weken na vaccinatie uitscheiden en de hondenparainfluenza-vaccinstam gedurende enkele dagen na vaccinatie. Een pup die dus net na de vaccinatie naar de hondenschool gaat, kan dus een groter gevaar zijn voor andere pups dan een niet gevaccineerde pup!


Leptospirose (ook wel gekend als rattenziekte of ziekte van Weil) geef ik niet meer. Ik weet wel dat er altijd een risico tot besmetting is, zeker wanneer de honden vaak zwemmen in de natuur, drinken uit plassen stilstaand water enz... Maar naar mijn mening is er meer kans op nevenwerkingen van het vaccin zelf dan de kans op het oplopen van de ziekte door besmetting van buitenaf. Dit is nog niet medisch bewezen, maar het gaat hier dan ook om een persoonlijke visie.


Ontworming


Over ontwormen wordt ook vaak gezegd dat je dit om de zoveel tijd moet doen. Soms om de 3 maand, om de 6 maand, jaarlijks enz...

Ontwormen heeft geen nut op gebied van preventie. Het is niet omdat je geregeld ontwormt dat je hond dan beschermd is tegen wormen zoals bij vaccinaties. De aanwezigheid van wormen kan wel worden aangetoond met een mestonderzoek. Wormen kunnen ook overgedragen worden op mensen. Het probleem is dat er wormen kunnen aanwezig zijn zonder enig symptoom. Daarom wordt er aangeraden geregeld te ontwormen. Persoonlijk ontworm ik eigenlijk alleen maar wanneer er toch symptomen opduiken die zouden kunnen wijzen op wormen. Bij een nest wordt het standaard schema gevolgd 2-4-6-8 weken. Daarna is het aan de eigenaars om te kiezen wat ze er verder mee doen.